DOM ZDRAVLJA KORČULA MEĐU POKRETAČIMA PROJEKTA SVJESNOSTI O PARODONTNIM BOLESTIMA

DOM ZDRAVLJA KORČULA MEĐU POKRETAČIMA PROJEKTA SVJESNOSTI O PARODONTNIM BOLESTIMA

Parodontitis je najčešća kronična infektivna bolest čovječanstva koja uzrokuje ozbiljno opterećenje

Dom zdravlja Korčula i Dom Zdravlja Zagreb – Zapad te Grad Korčula pokrenuli su projekt kojemu je cilj osvijestiti i upoznati širu javnosti o tome što su točno parodontne bolesti, koje mogućnosti terapije su na raspolaganju oboljelima, ali i upozoriti na iznimnu važnost prevencije i redovitih pregleda kod svog liječnika dentalne medicine.

Najtežim oblicima parodontne bolesti pogođeno je 11,2 posto svjetske populacije što je oko 750 milijuna ljudi te se procjenjuje da je na globalnoj razini cijena gubitka produktivnosti zbog uznapredovanih parodontnih bolesti 54 milijarde američkih dolara godišnje. U zemljama EU više od polovice ukupnog stanovništva ima neki oblik parodontne bolesti, a preko 10 posto njih boluje od uznapredovalog oblika parodontitisa. Zastrašujući je podatak da se u Hrvatskoj parodontne bolesti javljaju kod 80 posto stanovništva i zahvaćaju sve dobne skupine

- Sve prisutniji problem porasta broja oboljelih od parodontnih bolesti s kojim se susreću liječnici dentalne medicine u našem Domu zdravlja, nametnuo nam je potrebu za ovim edukativnim projektom. Znanstvena je činjenica kako neliječene parodontne bolesti ugrožavaju ne samo zdravlje usne šupljine već i cijelog organizma. Dobro je i poznato i potkrijepljeno brojnim istraživanjima kako su parodontne bolesti povezane i sa sistemskim oboljenjima kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i niz drugih. Stoga će se očuvanje parodontnog zdravlja pozitivno odraziti i na opće zdravlje i kvalitetu života svakog pojedinca, ali i na društvo u cjelini kroz posljedično smanjenje ukupnih troškova zdravstvenog sustava. Iznimno sam ponosan na partnere u ovom projektu jer smo pokrenuli edukativan projekt koji se ne tiče samo naših gradova i naših domova zdravlja, nego zahvaća čak 80% stanovnika Hrvatske i vjerujem da ćemo zajednički dati doprinos u suzbijanju ovih bolesti. – kaže ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris.

- Kolege u Korčuli, jednako kao i mi u Zagrebu, u svakodnevnom se radu susreću s uvriježenim mišljenjem pacijenata kako je parodontitis bolest koja zahvaća samo one starije životne dobi ili samo one koji nemaju dobru oralnu higijenu. Nažalost, to nije tako i upravo iz tog razloga, često se prvi znakovi bolesti zanemaruju ili ne prepoznaju, što dovodi do daljnjeg napretka bolesti. Prema posljednjim istraživanjima Europske federacije za parodontologiju smatra se kako 8 od 10 osoba starijih od 35 godina pati od nekog oblika parodontne bolesti, što je čini jednom od najčešćih bolesti današnjice. Iznimno sam ponosna što je Dom zdravlja Zagreb – Zapad zajedno s kolegama iz Korčule pokretač ovog hvalevrijednog javnozdravstvenog projekta te što smo dobili priliku i širu javnost educirati i upozoriti na opasnosti od ovih bolesti. - rekla je Ravnateljica Doma Zdravlja Zagreb – Zapad Jelena Rakić Matić.

Specijalistica parodontologije Gordana Šarić, upozorava na opasnosti za zdravlje koje neliječene parodontne bolesti nose sa sobom:

- Nedavna istraživanja pokazala su dvosmjernu vezu između bolesti desni i dijabetesa. Dijabetes može pogoršati bolesti desni, dok bolest desni negativno utječe na uspješnost liječenja dijabetesa. Osobama koje pate od stanja koja uključuju bolesti srca, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i bubrežne bolesti savjetujem redovne preglede kako bi se očuvalo oralno zdravlje a time utjecalo na zdravlje čitavog organizma. - kazala je.

- Osnovna vizija i okosnica razvoja Grada Korčule je bolja svakodnevica svakog našeg sugrađanina, a tu je zdravlje sigurno na prvom mjestu. Svi smo svjesni činjenice kako briga o zdravlju nije samo posjet liječniku. Educirati naše sugrađane, objasniti kako se neki zdravstveni problemi samo malim svakodnevnim promjenama mogu značajno poboljšati od iznimne je važnosti i zato sam ponosna da smo prvi grad u Hrvatskoj koji je prepoznao i koji progovara o opasnostima, ali i mogućnostima liječenja parodontnih bolesti i nadam se da ćemo biti poticaj i drugim gradovima da u svojim sredinama progovore upravo o ovoj temi. – istaknula je gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević.

Pravovremena dijagnoza i terapija bilo kojeg oblika parodontne bolesti bitno određuje tijek bolesti, jednako kao i potpune informacije i edukacija kako već oboljelih, tako i zdravih pojedinaca koji samo promjenom loših oralnih navika ili promjenom nekih životnih navika kao što je npr. prestanak pušenja, mogu znatno pridonijeti suzbijanju i uspješnom liječenju ovih bolesti što je i osnovni cilj ovog javnozdravstvenog projekta.

 

Izvor: www.juzni.hr